Een avontuurlijke ontdekkingstocht in Noord-Vietnam

(REISVERHAAL) Ze zeggen dat Noord-Vietnam het mooiste deel van het land is. Als we op de luchthaven van Hanoi arriveren hebben we nog geen idee wat we kunnen verwachten. De voorbereidingen op dit deel van onze wereldreis zijn niet heel diepgaand geweest. We zien het wel. In de drukke hoofdstad Hanoi worden onze zintuigen intens geprikkeld en in Lan Ha Bay cruisen we met 5 sterren door de groene wateren, maar het grote avontuur begint pas als we de Ha Giang loop gaan brommeren. Wat kan het ontdekken van de wereld toch overweldigend zijn! 10 dagen in Noord-Vietnam was veel te kort.

Deze reis door Vietnam maakt onderdeel uit van een wereldreis van een jaar. We begonnen in Namibië en de wildernis van Botswana, vervolgens genoten we van het eilandhoppen op de Seychellen, daarna reisden we vijf weken door Maleisië, vier weken door Australië, drie weken in Tasmanië, twee weken door de Pantanal in Brazilië, twee weken in het gekke Uruguay en daarna 5 weken door Chili en Argentinië. Om even bij te komen gingen we 3 weken naar Curaçao. Na deze vakantie in een vakantie reisden we 4 weken door Colombia – waar we ons makkelijk twee maanden hadden kunnen vermaken – gingen we 2 weken op vakantie in Panama en nog eens 3 weken kamperen in Costa Rica. Onze laatste bestemming in Midden-Amerika was het authentieke Guatemala, daarna vlogen we naar Tokio waar alles anders is. Het eind van onze wereldreis komt helaas steeds dichterbij!

Hanoi

Zo. Dat is andere koek na Tokio. Het verkeer in Hanoi is hectisch en druk, zoals een echte Aziatische stad behoort te zijn. Tienduizenden brommers rijden toeterend door de straten. Te voet oversteken is tot een kunst verheven: ondanks de drukte loop je rustig naar de overkant – dwars door de continue stroom voertuigen heen – vertrouwend op de uitwijkkunsten van bestuurders. In Hanoi zien we weer fietsriksja’s, waarin toeristen zich (onder)uitgezakt laten rondfietsen door de stad. Stoepen staan vol geparkeerde scooters, straatrestaurantjes en winkeltjes. In Vietnam kunnen winkels lopen, rijden of stilstaan en ze proberen altijd je aandacht te krijgen. De kapper werkt op straat, geknipte haren waaien vanzelf weg (of niet). De geuren van Hanoi variëren van riool tot heerlijk eten. In deze stad worden je zintuigen op alle mogelijke manieren geprikkeld!

Hanoi Noord-Vietnam
winkel op fiets in Noord Vietnam

Kennismaking met Noord-Vietnam

Ons appartement zit niet in het oude centrum, dus de Grab (taxi) biedt uitkomst. Eerst gaan we bij Viettel een simkaart en beltegoed kopen. Deze provider schijnt de beste dekking in het hele land te hebben. Niet eerder waren we zo snel online: geen rij in de winkel, geen taalproblemen, geen paspoort laten zien en geen toegangscodes. Het simkaartje in de telefoon stoppen en klaar is Kees. Voor € 10,- krijgen we een maand lang 2 GB per dag. Je merkt meteen dat Vietnam goed is ingespeeld op toeristen. We zien er ook veel op straat, veel meer dan in Tokio!

Na een ontbijtje aan het Hoàn Kiem Lake gaan we bij de FujiMart – een heerlijk uitgebreide supermarkt – boodschappen doen. We hebben eitjes, stokbrood, kaas en natuurlijk pindakaas kunnen scoren. Fijn voor de ochtenden! Voor de avond heeft Eric gereserveerd bij het Essence Restaurant. De eerste Vietnamese loempiaatjes zijn een feit, een lekker visje in bananenblad en garnalen met tamarinde vissaus. Die Vietnamese keuken is zo gek nog niet.

Train Street

Het wordt tijd dat we de stad gaan zien. Te voet lopen we naar de oude stad, vandaag gaan we kilometers maken! We maken een korte tussenstop bij het kantoor van BestPriceTravel om een driedaagse cruise naar Lan Ha Bay te boeken. Daarna wil de jonge reisagente voor het kantoor met ons op de foto. Een beetje gek, maar wij zijn de beroerdste niet.   

Ik denk dat Hanoi Train Street, de meest bizarre plek van de stad is. Het is een smalle straat, tussen de achterkanten van hoge huizen, waar meerdere keren per dag een trein doorheen rijdt. In het smalste deel hebben de bewoners kleine cafeetjes voor toeristen geopend. De treinen passen precies tussen de huizen door, soms maar 20 centimeter vrije ruimte overlatend. In 2022 heeft de overheid de straat gesloten voor toeristen, omdat de populaire plek te gevaarlijk werd. Wij worden echter gewoon doorgelaten en er zijn heel wat meiden op het spoor aan het poseren voor de mooiste instagram-foto.

Eric in Trainstreet Hanoi

Oude stad

We wandelen door de oude stad, waar straten hun eigen specialiteiten hebben. In de ene straat kun je terecht voor fournituren, in de andere voor snoep en chocolade. Alle winkels in de straat verkopen dezelfde producten, zodat je nooit ver hoeft te zoeken.

winkelstraat Hanoi

Straatrestaurantjes zijn ingericht voor flexibele, slanke Aziaten, met kinderkrukjes en lage tafeltjes. Vol goede moed gaan we kijken in Ngo Dong Xuan (de streetfood steeg), maar bij de aanblik van het eten besluiten we toch naar een “gewoon” restaurant te gaan. Op een of andere manier lijken onze darmen al te gaan borrelen bij het zien van de pruttelende potjes met vleesachtige substanties. Bij Hoang Cuisine eten we lekker vegetarisch en passen mijn billen ook op de stoel. Wij zijn nog steeds geen “foodies”, die wild worden van eten op straat.

Bij de Bia Hoi corner is het nog stil. De straatkroegen – bekend om het spotgoedkope bier – zullen pas vanavond tot leven komen. Nog even langs de Dong Xuan markt en daarna sluiten we onze stadstour af met de Ngoc Son tempel, die op een eilandje midden in het Hoàn Kiem meer staat. De voetjes doen zeer, het is genoeg geweest voor vandaag.

About admin

Check Also

Aktif tek geziler sırasında birlikte dışarıda

Gerçekten tatile gitmek istiyor musun, ama yalnız mısın? Arkadaşlarının başka planları var mı? O zaman …

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir